AvroTros Radar | animatiescripts

AvroTros Radar | animatiescripts

Glasheldere animatiescripts voor internationale Implant Files-project van AvroTros Radar.


The Implant Files in animatie

Wanneer je een implantaat nodig hebt, ga je er vanuit dat deze bewezen veilig is. Maar niets is minder waar.  AvroTros en Trouw ontdekten echter dat er van alles misgaat bij het testen en controleren van (medische) implantaten. In samenwerking met 200 internationale journalisten publiceerden zij eind 2018 de Implant Files. Edo Draaijer en ik mochten bijdragen aan deze enorme publicatie door verhelderende animaties te maken voor de uitzending en de website. Ik schreef het script voor deze animaties.

Moeilijke stof makkelijk vertellen

Animatie is een ideale manier om een verhaal duidelijk over te brengen. Je kunt met beeld, script en geluid de ideale wereld creëren om jouw boodschap makkelijk en boeiend te maken. AvroTros zag in animatie dé manier om hun technische, moeilijke en genuanceerde verhaal op een laagdrempelige manier samen te vatten. Met de beelden van Edo Draaijer van The Unemployed Chefs en mijn scripts creëerden we stilistische animaties die dit lastige, maar ontzettend belangrijke onderwerp zo simpel mogelijk uitlegden.

Bekijk de animaties:

Uitdagingen in script

Voor mij als tekstschrijver lag de uitdaging in de nuance. Te genuanceerde teksten en te veel slagen om de arm zijn oersaai voor de kijker. Maar dubbelzinnigheden, boude uitspraken of effectbejag waren met dit onderwerp onmogelijk. Onjuistheden zouden zelfs juridische gevolgen kunnen hebben, of de kracht van de complete uitzending kunnen ondermijnen. Balanceren op deze fijne grens en toch tot een mooi resultaat komen was voor mij misschien wel het mooiste van deze opdracht.

Meer over animatie scripts

Wil je weten wat voor animatiescripts ik nog meer schreef? Of heb je gewoon zin om filmpjes te kijken? Kijk dan eens bij mijn laatste werk voor verschillende informatieve en commerciële animaties. Ben je op zoek naar een tekstschrijver voor een script voor video of animatie? Ik vertel je graag wat ik voor je kan doen!

Over de auteur

Luuk Talens administrator

Luuk Talens schrijft.

    Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.