Scripts

Script schrijven voor animaties en video’s

 

Ik moet als tekstschrijver natuurlijk een lans breken voor de geschreven tekst. Dat doe ik dus niet. Als er namelijk één manier is om je verhaal met gevoel over te brengen op je doelgroep dan is het met video of animatie. En stiekem is een tekstschrijver hierbij onmisbaar: hij kan precies dát script schrijven waarmee je jouw boodschap zo effectief mogelijk overbrengt op je kijker.

Waarom laat je een script schrijven?

De tranen branden achter mijn ogen als ik denk aan Simba die de levenloze Mufasa probeert wakker te bijten in een Afrikaanse kloof. Sinds The Lion King ken ik de kracht van animatie. De juiste visuals in combinatie met een ijzersterk verhaal vormen de sleutel tot het raken en boeien van je kijker en doelgroep. En gelukkig hoeven we daar allang geen Walt Disney meer voor te heten. Ik help je om jouw bedrijf, product, dienst of briljante idee optimaal te verwoorden in een vlot script. Zo haal je het maximale uit je video of animatie.

Een sterk script

Ik werk niet in jouw bedrijf. En dat is juist heel goed. Zo kan ik namelijk een script schrijven met de frisse blik van een buitenstaander. Ik kan in de schoenen van je kijkers gaan staan. Wat vinden zij interessant? Waarom zouden ze jouw video willen zien? Waar laten ze zich door overtuigen? Alles draait om je doelgroep. Of het nu gaat om de strategie van je organisatie, de uitleg van een dienst of de verkoop van een product. Ik vraag, ik zaag, ik schrap en snijd tot er een verhaal staat dat de essentie van jouw boodschap raakt én lekker klinkt.

Ik schreef scripts voor:

   • Uitleganimaties/explanimations
   • Product animaties
   • Promotievideo’s
   • Cartoons
   • Teasers

Hoe werkt het schrijven van een script?

In een script wil je de essentie van het verhaal zo mooi, kernachtig en laagdrempelig mogelijk presenteren. Of het nu gaat om het uitleggen van complexe IT-systemen of om het presenteren van je bedrijf. Om dat te kunnen doen is een aantal stappen essentieel:

   • Schriftelijke input
    Om jouw boodschap en je doelgroep door en door te begrijpen vraag ik je om schriftelijke input te sturen. Dit kan informatie over het onderwerp van de video zijn, over de doelgroep of over je bedrijf.
   • Persoonlijk interview
    In een persoonlijk of telefonisch gesprek bepaal ik samen met jou de essentie van het verhaal. Ik kruip in het hoofd van je kritische kijker en stel de vragen die hij of zij heeft. Zo help ik jou overbodige details te vergeten en de kernboodschap helder te krijgen.
   • Schrijven
    This is where the magic happens. Ik verwerk alle informatie die je me schriftelijk en persoonlijk gaf tot een kort, vlot lopend script van één of twee minuten. Het script is voorzien van aanwijzingen voor de voice-over of animator. Je krijgt uiteraard de kans om belangrijke aanvullingen of aanpassingen te doen in een correctieronde voor het script definitief wordt doorgestuurd.
   • Van tekst naar video
    Is de tekst definitief akkoord? Dan gaat het naar de animator/filmmaker en de voice-over. De stap van tekst naar beeld en geluid wordt definitief gezet.  Met de stem van de voice-over en de en grafische skills van de animator of filmmaker verandert het saaie kale tekstdocumentje in korte tijd in een levendige video.

Mijn scripts

Een script voor animaties en video’s kent vele vormen. Los en luchtig, strak en zakelijk, een tikje Hollywood of nuchter en no-nonsense. Ik schreef in de loop der jaren een groot aantal scripts, met veel verschillende stijlen. Altijd in nauw overleg met de opdrachtgever en toegespitst op de doelgroep. Wil je voorbeelden van mijn werk zien? Kijk dan eens rond bij mijn recente projecten!

De beste animatiebureaus

Een geslaagde animatie is een optimale wisselwerking tussen script en visuals. Dat vraagt ook om chemie tussen tekstschrijver en animator. Gelukkig bouwde ik in de loop der jaren een breed netwerk op van animatiestudio’s, illustratoren en conceptontwikkelaars die aan een half woord genoeg hebben. Absolute vakmensen met unieke stijlen en ongekende creativiteit. Neem vooral eens een kijkje bij The Unemployed Chefs, Visual Punch en Donker Media

Ben jij op zoek naar een tekstschrijver voor scripts?

Ben jij op zoek naar een creatieve tekstschrijver die jouw verhaal omzet tot een krachtig script dat overtuigt? Of creëer jij briljante visuals en zoek je een vaste scriptschrijver om mee samen te werken? Neem dan snel contact op. Ik vertel je graag meer.