Integriteit als ambtenaar | Animatie

Integriteit als ambtenaar | Animatie

Als ambtenaar van de Provincie Overijssel draag je bij aan een mooiere provincie. Een geweldige kans, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Hoe blijf je integer en betrouwbaar? Ik hielp de provincie haar integriteitsbeleid eenvoudig verwoorden in dit animatiescript.

Wat was de opdracht?

Als ambtenaar bij de provincie wil je dat inwoners te allen tijde op je kunnen bouwen. Je bent integer, voorkomt belangenverstrengeling en doet wat je zegt. Daarin kan je soms tegen (ethische) dilemma’s aanlopen. En om daarin de juiste keuze te maken heeft de Provincie Overijssel een eigen integriteitsbeleid. De provincie wil dit beleid op een laagdrempelige manier overbrengen op nieuwe medewerkers, met een creatieve animatie. Een animatie die inhoudelijk in lijn ligt met een eerdere video vanuit de Rijksoverheid, maar wél met een Overijsselse signatuur.

Wat kon ik betekenen?

Het gevaar van een script over ‘integriteitsbeleid’ is vervallen in belegen werkgeverstaal, waarmee je de doelgroep volledig uit het oog verliest. Het wordt snel een ’top-down’ animatie waarin je benadrukt hoe belangrijk integriteit is en hoe groot de gevolgen kunnen zijn van verkeerd gedrag. Ik wilde iets anders. Ik wilde de doelgroep aanspreken op hun motivatie om voor de provincie te werken. Ik wilde een script dat aansluit bij hun drijfveren en bij de schoonheid van hun baan en van daaruit integriteit als een logisch onderdeel daarvan presenteren.

Wat was het resultaat?

Samen met Edo Draaijer van The Unemployed Chefs creëerde ik een 3D animatie die net even anders is. Geen beeltenissen van statige en verantwoordelijke kantoormensen die elkaar de hand schudden en zichzelf ontzettend serieus nemen, maar een speelse visualisatie van workflow, beïnvloeding en beslissingen. En een script dat integriteit laagdrempelig maakt en de boodschap helder overbrengt op de kijker.


Script schrijven voor jouw animatie of video?

Heb je moeite om een verhaal om te zetten naar een pakkend script voor een animatie of video? Ik ga graag voor je aan de slag! Neem contact op en ik vertel je graag hoe ik werk en wat je kunt verwachten. Eerst nog even verder kijken? Bekijk dan eens mijn meest recente werk of bekijk mijn pagina over scripts schrijven.

Over de auteur

Luuk Talens administrator

Luuk Talens schrijft.