Melk & Noot brengt duurzaam ‘boeren’ naar Deventer | Interview

Melk & Noot brengt duurzaam ‘boeren’ naar Deventer | Interview

Rick en Arjuna Huis in ’t Veld over Melk & Noot: hun prijswinnende idee om lokale, duurzame voeding te produceren voor Deventer en omstreken. Voor inDeventer.


Melk & Noot brengt duurzaam ‘boeren’ naar Deventer

Lettele – Tok. Een kip die eruit ziet als een wandelende hortensia pikt tegen de sneaker van de verslaggever. Rick Huis in ’t Veld pakt het dier op. “De soort? Geen idee. Deze hebben we gekregen en nu scharrelt-ie hier een beetje rond. Verderop hebben we ook nog twee biggen.’’

We staan in de koeienstal van Rick en Arjuna Huis in ’t Veld. Een afgestudeerde kunstacademicus en klassiek zangeres die vier jaar geleden de hipsterscene van Utrecht verlieten om de melkveehouderij van Ricks ouders in Lettele over te nemen. Bij overnemen bleef het niet. Ze transformeerden het traditionele bedrijf tot de biologische melkveehouderij De Melkbrouwerij. En ze ontwikkelden samen met MTD Landschapsarchitecten het plan Melk & Noot, een veelzijdig, duurzaam landbouwsysteem dat stad en buitengebied verbindt. Rick: “We willen laten zien dat landbouw anders kan. Geen superintensieve massaproductie, maar kleinschaligheid en oog voor biodiversiteit.’’

Melk & Noot

Melk & Noot heeft als doel om rond Deventer een schil van kleinschalige, veelzijdige landbouwbedrijven te maken die duurzaam voedsel produceert voor de stad en omliggende dorpen. De Melkbrouwerij is de pionier. “Naast onze 45 MRIJ-koeien, de paar kippen en biggen willen we meer verschillende dieren op een natuurlijke manier houden”, vertelt Rick Huis in ‘t Veld. “Zo gaan we van een eenzijdig melkveebedrijf naar een gemengde boerderij met een rijke variatie aan dieren die de ruimte krijgen en zo veel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.’’

“Wat als de gemeente besluit om in het gemeentehuis alleen lokaal eten te serveren? Of het Deventer Ziekenhuis?”

De boer wijst langs een jonge stier die in het stro van de zon geniet. We zien paaltjes en prikkeldraad. “Tussen die stroken land willen we eetbare houtwallen creëren. Geen prikkeldraad meer, maar een meters brede wal met notenbomen, fruitbomen, struiken en allerlei bloemen en planten. Misschien zelfs enkele gewassen. Onze koeien kunnen van de struiken eten en met een aangelegd wandelpad kunnen wandelaars ook fruit plukken. De grond wordt gezonder, de dieren zijn tevreden en het landschap wordt aantrekkelijker.’’

Lokale producten

De producten gaan de Huis in ‘t Velds vooral lokaal afzetten. “Sinds twee weken kunnen bewoners van Deventer en het buitengebied lid worden van onze boerderij’’, vertelt Rick. “Ze krijgen een sleutel van een afhaalplek waar ze onze verse producten kunnen ophalen. Eerst onze eigen Melkbrouwerij-melk, yoghurt, boter en karnemelk die je ook in verschillende lokale winkels vindt. Later wellicht eieren, vlees, noten en vruchten. Een Saxion-studente ontwikkelt nu een app waarmee klanten doorgeven wat ze gepakt hebben. Scheelt mij weer rekenen.’’

De ledenteller staat nu al op 20. Groei zou leuk zijn, maar leuke leden zijn belangrijker. “We willen vooral een community creëren die achter ons verhaal en onze manier van landbouwen staat’’, zegt Arjuna. “We willen ook kennis delen. Weinig stadsbewoners zien waar hun voedsel vandaan komt. Dat willen we veranderen.’’

Sleutels tot succes

Hoe lang het duurt voor we rond Deventer een schil van duurzame, kleinschalige boerderijen hebben en allemaal lokaal voedsel eten, is afhankelijk van de financiering. “Wij gaan het sowieso doen’’, zegt Rick. “Als we het zelf moeten bekostigen zijn we tientallen jaren bezig en profiteren vooral onze kinderen ervan. Als we financieringen kunnen krijgen kan het in 2025 gerealiseerd zijn.’’

Mogelijke sleutels tot succes liggen bij lokale bedrijven en organisaties, denkt de boer. “Wat als de gemeente besluit om in het gemeentehuis alleen lokaal eten te serveren? Of het Deventer Ziekenhuis? Of grote bedrijven? Wat als de gemeente duurzame initiatieven ontplooide op hun enorme stukken grond? We hebben in Deventer een geweldige groep enthousiaste boeren die klaar staat. Met een paar kleine maatregelen kunnen we die duurzame lokale voedselvoorziening in Deventer op gang brengen.’’

_________________________________________________________________________________________

Interview voor inDeventer

Voor de VVV Deventer kijk ik met een nieuwe blik naar Deventer. Wat maakt deze stad de eigenwijze, authentieke en vernieuwende Hanzestad die het is? Iedere week interview ik een stadsgenoot over een bijzonder idee, initiatief, bedrijf of leven. Deze verhalen worden gepubliceerd in Het Deventer Nieuws.

Voor mij vormen de interviews een geweldige manier om de stad, haar bewoners en verhalen beter te leren kennen. Tegelijkertijd kan ik hiermee bijdragen aan het versterken van het merk inDeventer. Het is voor mij als tekstschrijver de ultieme combinatie tussen commerciële uitdagingen en journalistieke storytelling. Of in andere woorden: mooie verhalen maken, waar hopelijk de hele stad beter van wordt.

Over de auteur

Luuk Talens administrator

Luuk Talens schrijft.